Szerzői jogok

Minden jog fenntartva! A képek és szövegek akár részben, akár egészben csak a szerző (Hajdrák Tímea) engedélyével használhatók fel.

2010. október 13., szerda

Október - mellrák elleni figyelemfelhívás

Az előbb kaptam egy levelet valakitől, hogy október az ideje annak, hogy felhívjuk a figyelmet a mellrákra, és mi bátor nők  tegyünk valami badarságot. Nem "barbifelvonulás" ez, hogy felkötjük a rózsaszín szalagot és tapsikolunk.

A véleményem az, hogy külsőségek helyett inkább minden nőnek 20 éves kortól utána kellene néznie, hogyan  ne legyen mellrákos. A lányom megkérdezte a nőgyógyászát, hogy a fogamzásgátlója hogyan hat erre, a pasi legyintett, de szerintem fingja nincs róla, meg nem is az ő élete.

A legfontosabb tudnia mindenkinek, hogy az orvosoknak ő csak az ezredik beteg, és nekünk kell minden információnak utána járni, utána kérdezni, és nem hagyni magunkat. 

Előadásokat kellene tartani az ösztrogén áldatlan hatásairól. Nem is hinnétek, hogy  hány plusz forrásból kerül a női szervezetbe ez a hormon. Pl. ivóvíz, spermaölő kotongumi,  stb. Meg kellene nézni, hogy milyen dezodort használtok. Ha megnézitek, hogy alumíniumot tartalmaz a legtöbb dezodor, amit a hónaljatokra kentek. Aztán nem valami ótvar rendelőbe járni szűrésre, hanem valami központi mammacentrumba. Ez vidékre és a fővárosra is vonatkozik. Csak jól felszerelt  rendelőbe, élénk orvoshoz menjetek. A VIII. kerületben elavultak a berendezések, a doktornő száz éves. Az Onkológiai Intézetben legalább értenek hozzá, bár a kiszolgáló személyzet a mammográfián iszonyatosan durung. 

Végül, de nem utolsó sorban meg kellene nézni, hogyan gyógyítják a mellrákot, mert azt mondják gyógyítható. Meg kellene nézni, és kurvára meg  kellene  ijedni. Műtét, kemoterápia, besugárzás, utána 5 évig tartó hormonterápia. Ez azt jelenti, hogy 3 havonta hasba szúrnak egy implantátummal, ami leállítja a petefészket és kapsz még valami patkánymérget, ami a mellékvesékből és a zsírszövetből is kiírja a hormonjaidat. Így gyógyítható a mellrák. Ha valakinek a hónaljmirigyeit is ki  kell szedni, azzal a kezével 2 kilónál többet az életben nem emelhet, az egész karja sajog, vigyáznia kell nagyon, hogy azon az egész karján,  kezén sérülés és főleg fertőzés ne érje, mert évekig tartó gennyes, nem gyógyuló tályog keletkezhet. Állandó gyógytornára van szükség, hogy ne alakuljon ki ödéma a karon vagy a kezeken, mert ún. elefántkar alakulhat ki. 

Szóval, amikor azt mondják, hogy a mellrák gyógyítható, akkor ne arra gondoljatok, hogy egy hétig szedtek valami gyógyszert, és majd elmúlik.

Vannak a mammográfiának ellenzői a sugárzás és a mell komoly összenyomása miatt. Akkor valami alternatív  megoldást kell  keresni a  szűrésre, de mindenképpen minden nőnek oda kell figyelnie  magára. 
Komolyan kellene harcolni azért, hogy az alternatív megoldásokat (mint pl. hőtérképes szűrés) is fizesse a TB és választhassanak a nők a hagyományos és az új között. 

A baj csak az, hogy a mellrák megelőzésére egyedül a szűrést javasolják, pedig az nem megelőzés, csupán állapotmeghatározás. 

Ha már harc, akkor kérjük az egészségügyi kormányzatot, hogy szakszerű tájékoztatást kapjanak a nők, miként tudják megelőzni a mellrákot.

3 megjegyzés:

MuciFoci írta...

Igazad van Timi!!

En meg hozzatennem, hogy kaphato egy termek (Mell Lampa, Breast light), ami eros fenyevel atvilagitja a szoveteket, igy a szokasos taperolas helyett a no otthon kenyelmesen el tudja vegezni az ellenorzest.
http://uk.breastlight.com/
A hatulutoje az az ara: kb 30ezer forint, de biztos vagyok benne hogy az igazan korai problema-eszleles rengeteget segit!

Hajdrák Tímea írta...

Köszi, Kati mindent: hogy írsz, és az információt is.

Gyöngyi S.Faragó írta...

Hú, de le vagyok maradva a hozzászólásokkal, pedig követlek benneteket folyamatosan...
Én is féltem a következő nemzedéket annyi ellentmondásos dologban nőnek fel...