Szerzői jogok

Minden jog fenntartva! A képek és szövegek akár részben, akár egészben csak a szerző (Hajdrák Tímea) engedélyével használhatók fel.

2012. szeptember 25., kedd

http://orangeways.com - OrangeWays - Hermione Dangerous Prágában

Tavaly ősszel utaztam utoljára OrangeWays járattal Prágába. Olyan volt, mint amit évek óta megszoktam. WC, folyamatos filmvetítés, forró csoki ingyen, hideg sör bolti áron, utaskísérő, eldobható fülhallgató, kényelmes ülések, rádió az ülésben. Nagy narancssárga busz.

Idén ugyanott vettem meg a jegyet, ahol eddig, az Uránia melletti valamilyen kis utazási irodában. 700 Ft foglalási díjat kértek, de azt nem tudták megmondani, hogy ugyanolyanok-e a körülmények, mint eddig. Valamit nyökögött a faszi, hogy ő Bécse menet már nem kapott kakajót és nem füldugó osztás sem, de hát Bécs közel van. A járat, amivel mi mentünk Pozsony, Prága, Berlin útvonalon ment, 16 órás utazás, annak, aki végigmegy! A jegyeket a wc közelébe kértem, és oda is kaptam. Arra nem számítottam, hogy nem lesz wc. 2012. szeptember 21-én reggel fél 8-ra ott álltunk a Ferencvárosi Stadion mellett. Bent állt a nagy narancssárga. Majdnem betettük a bőröndöket, amikor kiderült, hogy az éppen Krakkóba ment. A busz eleve késve állt be, az általuk előírt 20 perces határidő után. Egy sokkal kisebb fehér busz volt. A busz órája 10 percet késett, és aszerint is indult. Nuku wc, nuku kakajó, és nulla vetítés. Nem volt az ülések mellett kartámla. Két sofőr volt csak, akik váltották egymást. Semmi tájékoztatás. Az első brunnyantómegálló egy hazai benzinkút hátsó wc-je volt. Kiállt egy férfi, kitett az ingyenes benzínkúti klotyó elé egy műanyagtálat, nem adott kis kék fecnit, hogy kifizettük a pénzt. Egy brunnyantás 100 Ft vagy 50 eurocent. Mondom neki, hogy az 140 Ft. Kicsit megijedt, hogy apehellenőr vagyok. Mondom a buszvezetőnek, hogy nagyon megváltozott ám ez a mese. Miért nem kaptam tájékoztatást arról, hogy nagyon visszevettek a minőségből? Megnéztem egyébként most az OrangeWays honlapját, és ott sincs tájékoztatás arról, hogy ezen túl nincs wc, és semmi más, csak a rideg valóság. 

Azt mondta a buszsofőr, hogy azért nincs tájékoztatás a mikrofonba, mert nincs utaskísérő. Óóóóó. Beszélőképes egyedek voltak. Azt mondta, hogy európai uniós irányelv, hogy a buszon nincs a továbbiakban huggyantás. Ezt is megértem. Akkor kérek tájékoztatást, hogy az európai uniós irányelvek szerint hány óránként vagy kilométerenként és hol vizelhetek. Úgy ment a dolog, hogy amikor egy vizeletvisszatartással küszködő utas előreküzdötte magát, és könyörgött, akkor megálltunk. 

Érdekes módon a wc-be utoljára a buszvezető trappogott be, már a bejáratnál húzta a sliccét.

Ez volt odafelé. 

Visszafelé szintén wc nélküli busz jött, de ezen volt egy utaskísérő lány, aki elmondta, hogy elindulunk, és majd megérkezünk. Út közben kétszer összeszedte a szemetet. Ha már spórolunk, nem értem, mi a büdös francnak volt a buszon.  Először három és fél óra múlva állt meg a busz magától pisilés céljából. Aztán Pozsonyban álltunk meg. Pozsony után betették a Bakancslistát. Megáll az eszem. Ha van filmvetítés, akkor miért egy? Miért némafilmként kellett nézni? Olyan halkan adták, hogy ne zavarják a filmet nem néző utasokat, hogy kínszenvedés volt az egész. Csak azért tudtam, mit mondanak, mert már láttam a filmet. Ha az EU megtiltja az úton vizelést, akkor megtiltja az is, hogy a tévénézésre alkalmas buszokat használjanak? Hogy lehet, hogy mind a két busz más volt. A másodikon volt legalább az előző ülésen kis háló, ahová betehette az ember  a könyvét, az elsőn az sem volt. Hogy lehet hogy egy szolgáltató nem tájékoztatja az utasait, hogy mennyire vesz vissza a luxusból? Hogy lehet, hogy két busz nem ugyanolyan? Hogy lehet, hogy a szolgáltatások nem ugyanolyanok két buszon? Visszafelé mindenki oda ülhetett, ahová akart, holott ki voltak osztva az ülések. Mi hárman voltunk, nekünk probléma volt, hogy nem ülhetünk oda, ahová szerettünk volna. 

Este 8 után érkeztünk meg a Fradi mellé, tök sötétben. Sofőr leállította a motort, majd lekapcsolta a világítást, és kiszálltak az utasok bőröndjeit kiadni. A tök sötétben tapizhattuk a holmijainkat az ülés fölötti csomagtartókból. Szuper! Szuper! Szuper! 

Egyébként szokásomtól eltérően nem csináltam patáliát, mert láttam, hogy a helyzetet nem változtatom meg, csak a lányok kedvét rontom el, és a buszsofőrök agyát kúrom fel, és aztán felcsavarodunk hídpillérre.


Nincsenek megjegyzések: