Szerzői jogok

Minden jog fenntartva! A képek és szövegek akár részben, akár egészben csak a szerző (Hajdrák Tímea) engedélyével használhatók fel.

2012. január 19., csütörtök

Focaccia - kenyérlepény


Ha valami igazán egyszerűen elkészíthetőt és igazán nagyszerűt szeretnétek az asztalra dobni, akkor ajánlom. Illatos, rusztikus, isteni! Olyan, mint, amikor egy olasz étteremben helyben sütik a péksüteményt. Semmi cicó, nagyon egyszerű. A receptet a Magyar Konyha 2009. Világszendvics különszámába fotóztam. A süteményt Eisenstock Ildikó készítette, és a receptet is ő írta. A szteppeket itt láthatjátok.

Hozzávalók: 
50 dkb búzaliszt
1 csomag szárított élesztő (olyen kicsike, zöld, ami akkora, mint a sütőpor)
2 kiskanál só (ne sajnáljuk, kell bele)
2 kiskanál cukor
3 dl víz
1,5 dl olívaolaj
1 szál rozmaring és amit akartok 
A tál kikenéséhez olaj, a formázáshoz liszt. 

Mivel kelt tésztáról van szó, jó, ha a konyha meleg és nem huzatos. A lisztet egy tálba szitáljuk, mehet utána a só, a cukor és az élesztőpor és a víz. A robotgéppel keverjük, majd apránként mehet bele az olaj. Gyakorlatilag felmászik a robotgépre a tészta, de ez így jó. Amikor összeáll, akkor leválik róla. Belekeverjük a rozmaringot. Nagyon finom, ha teszünk bele finomra vágott fokhagymát, egy kis bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, apró darabokra vágott szárított paradicsomot. Mindenből egy keveset. Szuper illata lesz. 
Amikor a fűszerekkel is összekevertük, olajjal kikent tálkába helyezzük, és lefedve másfél órán át kelni hagyjuk. Nem macerás, de az időt adjuk meg neki. Egy kiskanál sikért is dobhatunk a tésztába még a keverés közben. Ez egy plusz biztonsági öv, de elhagyható. A sikért bioboltokban lehet kapni. 
Másfél óra kelesztés után a tészta kb. duplájára nő. Ekkor lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, majd kiolajozott sütőtepsibe tesszük. Ez az a tepsi, ami a sütőben található, az a kb. 40x50-es. A tésztát egyébként vagy széthúzogatjuk, mint a pizzatésztát vagy kicsit kinyújtjuk sütőalakúra, és áthelyezzük a sütőtepsire. Az áthelyezésnek két módja van. Az egyik, hogy négyrét hajtjuk, és a sütőn kihajtogatjuk, vagy lazán feltekerjük a nyújtófára, és a tepsin letekerjük. Ha bármi módon sikerült a tésztát a tepsire exportálnunk, akkor ott még ujjainkkal nyújtogathatjuk, hogy a tészta elérje a tepsi széleit. Ekkor vagy hurkapálcákkal megszurkáljuk, vagy tíz újjal mélyedéseket nyomogálunk a tésztába. Isteni érzés, ezt ajánlom. Olívaolajjal megcsepegtetjük, majd letakarva újabb fél óra kelés. 
Végül 200 fokra (légkeverésesben 180 fok) előmelegített sütőbe zuttyantjuk, és 30 perc alatt készre sütjük. 
Aztán - remélhetőleg nagyon büszkék leszünk magunkra. A lángos és a kenyér közti állagot kapunk. Belül puha, kívül aranyszínű, illatos. Nagyon jó bármihez. Törjük vagy vágjuk, mindenképp boldogok leszünk. Nagyon illik hozzá a sült paprika saláta rádarabolt feta sajttal, vagy a palermói padlizsán. Ha érdekel benneteket, lefotózom, és leírom a recepteket. 






Nincsenek megjegyzések: