Szerzői jogok

Minden jog fenntartva! A képek és szövegek akár részben, akár egészben csak a szerző (Hajdrák Tímea) engedélyével használhatók fel.

2010. március 21., vasárnap

Hullámtörés


Vivien Nielsen Hullámtörés című darabjának főpróbáját a Magyar Színházban fotóztam. Soltész Bözse egyik legtehetségesebb színésznőnk. Szerintem még nem is láttam őt sem tévében, sem filmen. A darabtól nem leszünk vidámak, viszont lesz min gondolkodnunk. A történet szépen indul. Egy férfi és egy nő szerelmesek lesznek egymásba. Azt gondoltam, hogy a férfi, majd elhagyja a csupa szív, lelkileg sérülékeny lányt, de nem így történt. A történetben minden elromlik, ami csak tud. A férfi feleségül veszi a lányt, egyrészt mert szereti, másrészt, mert a falubeli közösség nem is tűrne törvénytelen viszonyt. A férfi az olajfúró tornyoknál dolgozik a tengeren, így a mézes napok elteltével el kell szakadjon a lánytól, aki már a távollétbe is belegebed. Csak telefonon tudják tartani a kapcsolatot, és a telefon nem mobil. A férfit baleset éri, és az orvosok azt mondják, egy életre béna és ágyhoz kötözött beteg lesz. A férfi eleresztené a lányt, de ő maradni akar, és szó szerint mindent megtesz a férfiért. Nem mesélem el az egész történetet, hátha valaki szívesen megnézi, filmen is tudom ajánlani. Számomra nagyon meglepő volt, hogy a helyi vallási közösség ugyanolyan kegyetlen és érzéketlen volt, mint azok a férfiak, akik végül a lány vesztét okozzák.

3 megjegyzés:

Vajda János írta...

Hát ezen nincs mit meglepődni... Sokan bújtatják a saját erkölcstelen vágyaikat mások véltjei mögé, gondolván, ha azokat megsemmisíthetik, elmúlik a maguké. Egyszerűbben fogalmazva, egy barom férfi azt a nőt tartja ribancnak, aki elég sok mindenkivel ágyba bújik, csak éppen vele nem...

Eisenstock Ildikó írta...

A darab biztosan jól szól itt Pesten is, az eredetije, a Lars von Trier rendezte film is nagyon ütős volt. Sajnos Soltész Böbét még nem láttam, de ezután figyelni fogom. A kis közösségek rigiditása szerintem is ijesztő, különösen, ha ez megfelelő mennyiségű képmutatással is párosul.

Lizann írta...

A film nekem nagyon maradandó élmény volt, úgy sejtem ez a darab is az lenne.